Studiemiljø

Målet med en ungdomsuddannelse er først og fremmest at erhverve sig viden inden for de fag og områder man har valgt at beskæftige sig med, men målet er også at afprøve om det virker i praksis.

En af mange måder at gøre det på er sammen med andre at deltage i aktiviteter, der har et konkret produkt som mål.

Hvis vi beslutter at opføre en musical, er der en masse forskellige opgaver, der skal løses først. Mange af disse opgaver kræver teknikker, du har lært i undervisningen, men nogle af dem kan kun løses, hvis du inddrager færdigheder af mere praktisk karakter.

Det er ofte fedt at tage en pause fra teori og abstraktion – og der er rig mulighed for at gøre det i de aktiviteter, der foregår, når undervisningsdagen er slut.

Aabenraa Statsskole er også en del af samarbejdet ”Aktiv Campus Aabenraa”, hvor byens uddannelser og skoler sammen med Aabenraa Kommune, Business Aabenraa, Bibliotekerne i Aabenraa og Arena Aabenraa samarbejder om at styrke byens studiemiljø. På Studieby Aabenraa kan du læse mere om Aabenraa som uddannelsesby. Her finder du blandt andet information om studieboliger, uddannelser og events for unge i Aabenraa.

MUSIK

SPORT

FEST

TEATER

Livet på skolen


Sociale og faglige aktiviteter


Pianoforte

Bigbandet Pianoforte er et orkester for elever på Aabenraa Statsskole. Det har eksisteret siden 1988 og består af ca. 35 musikere. Hvert år forlader op mod halvdelen af musikerne orkestret, fordi de bliver studenter, og ved skoleårets begyndelse optager vi derfor lige så mange nye.

Bandet øver hver tirsdag eftermiddag, og repertoiret består af jazzstandards, funk, rock, pop m.m., ofte i nye arrangementer, der er tilpasset orkestret. Bandet spiller gerne til koncerter rundt omkring i landet og øver om nødvendigt ekstra i den forbindelse. Orkestret ledes af Jacob Kjøller Andersen og har et tæt samarbejde med Aabenraa Musikskole, der hjælper med blandt andet instrumentallærere.

Siden 1991 har bandet været på turné hvert år. De fleste turnéer er gået til forskellige europæiske lande, en enkelt rejse gik til Japan. I løbet af fem dage med daglige prøver og koncerter udvikler musikerne sig kolossalt, så orkestret er optimalt spillende ved den årligt tilbagevendende forårskoncert på Aabenraa Statsskole.

Hvis du har lyst til at være med i dette unikke orkester, så snak med Jacob Kjøller Andersen (JK) eller orkestrets manager Morten Andersen (MAN)

Kemi-Olympiaden
Er en konkurrence for elever på det gymnasiale plan og består af en national udtagelseskonkurrence over to omgange, træningslejre over max. 14 dage og til sidst den egentlige olympiade.

Unge Forskere.
Skolen har en årelang tradition for deltagelse i konkurrencen “Unge Forskere”, hvor en række elever har været i finalen og endda vundet finalen en enkelt gang.
Den henvender sig primært til 3.g og 2.HF-elever med naturvidenskab på A-niveau. De indleverer en afhandling i et af fagene fysik, kemi eller biologi.
Førsteprisen er på 10.000 kr, og der er også nydelige præmier til de efterfølgende placeringer. Man bruger typisk SP eller SRP- besvarelsen som konkurrencebidrag, så en stor del af arbejdet er lavet i forvejen.
Man taler lige med faglæreren først, om det kan svare sig at indsende bidraget – det skal nemlig være ret godt, for de andre deltagere er også skrappe.

EUSO.
Skolen var i 2010/11 for første gang med i konkurrencen EUSO (European Science Olympiad), der henvender sig til dygtige 1g.-elever med interesse for fysik, biologi og kemi. Der er tale om en holdkonkurrence (3 elever på hvert hold), der tester fantasi, kreativitet, samarbejdsevne og faglig formåen via et antal laboratorieeksperimenter.

European Business Games
Konkurrencens ide er, at du med udgangspunkt i egne forretningsideer skal etablere den bedste fiktive virksomhed. I projektgrupper udfordres du til at finde løsninger på de problemer, du møder som iværksætter.

Fysikolympiade
Fysikolympiaden er en dansk og international konkurrence for gymnasieelever i løsning af fysikopgaver. Fysikolympiaden har eksisteret siden 1966, og Danmark har deltaget siden 1995. Hvert år deltager over 80 lande i den internationale finale.

Acta 17,11 – legatet
er opkaldt efter skriftstedet og er en prisopgave, der hvert år udskrives i efterårssemestret.
Du kan se opgaveformuleringen for 2017 her. Bilag til opgaveformuleringen kan hentes på kontoret.
Vinderne får overrakt præmierne ved dimissionsfesten.

Georg Mohr-konkurrencen
Georg Mohr-Konkurrencen er en matematikkonkurrence, der henvender sig til matematikinteresserede elever i gymnasiale uddannelser. Formålet med Georg Mohr-Konkurrencen er at stimulere interessen for matematik ved at udfordre de dygtigste elever med opgaver, der i sværhedsgrad ligger ud over det, de møder i den daglige undervisning. Georg Mohr-Konkurrencen fungerer som den danske udtagelseskonkurrence til de internationale matematikkonkurrencer.

A-lympiaden


Holdkonkurrence i matematisk modellering.

Science Cup Denmark
Konkurrence i innovation, teknik og naturvidenskab. Science Cup Denmark er en konkurrence i biologi, kemi, fysik og naturgeografi for gymnasieelever i 2. g i stx og htx.

Studierejser og ekskursioner.

Som elev på Aabenraa Statsskole vil der være dage, hvor undervisningen ikke foregår på Statsskolen. Ekskursioner spænder over alt fra introturen over enkeltdagsture til den større studierejse i det andet studieår.

Studierejser

Alle klasser rejser mindst én gang i løbet af studietiden på en længere studierejse til udlandet. Rejsemålet afgøres af de medvirkende fag.

_DSC2718-Edit Jacob Kjøller Andersen

“Uanset om du er på kulturrejse i Rom, til St. Patrick’s Day i Dublin eller står i en sneboldkrig på Island, vil du knytte nye bånd med folk i din klasse, som du måske ikke forventede. Pludselig sidder du side om side med din historielærer på en café og drikker varm kakao. Der er noget over det at vandre rundt i Reykjavik, bestige klipper i vulkanlandskabet eller ride gennem iskolde fosse på ryggen af en islandsk hest. Man er så sikret venner for livet.” Rasmus, fra en studietur til Island.

Hyttetur

For en ny elev er der mange ukendte ting at forholde sig til, så det er vigtigt at man så hurtigt som muligt gør det sammen med nogen man kender.

Altså: Af sted hele banden på hyttetur i to dage til Stevninghus. Det er mere end 330 elever, plus selvfølgelig det løse, dvs. de lærere og guider der skal få det hele til at fungere.

Aktiviteterne skaber klassesammenhold og danner basis for at nye venskaber kan opstå, både i og uden for deres klasse. De opfatter også teltlejren som en ryste-sammen-aktivitet, ja næsten en festival.

Seneste VERTIGO-vinder

VERTIGO

– en filmfestival

der strækker sig over to dage.

Første dag viser mediefagseleverne samtlige forårets eksamensproduktioner for alle, der har lyst til at se dem. Det foregår selvfølgelig i aulaen, og de fremmødte er med til at bestemme, hvilken film der skal have årets publikumspris.

Anden dag er der prisuddeling og gallafest for mediefagselever og de gæster, der har givet en hånd med, fx. som skuespillere. Vi indleder festen med velkomstdrink og middag. Derefter går det løs med selve prisuddelingen. Filmene bliver bedømt af en ekstern jury bestående af tre personer fra filmmiljøet.

Der er priser at vinde i følgende kategorier:

 • Bedste produktion – årets Vertigo Award
 • Bedste førsteårsproduktion
 • Bedste mandlige og bedste kvindelige hovedrolle
 • Bedste lydside
 • Bedste klipning
 • Bedste visual effects
 • Bedste billedside
 • Bedste idé
 • Publikumsprisen

Hvert år inden eksamensperiodens start fejrer 2h og 3g foråret med gallafest. Den røde løber er rullet ud, og forældre er velkomne til at møde op og se afgangseleverne danse lanciers.

Koret øver en gang om ugen.

Hvad med at optræde sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester? Eller tage til Berlin for at synge i kor?

Henvend dig til Søren Marcussen (MA) eller Anders Davidsen (AD), hvis du ønsker at deltage i koret eller vil have flere oplysninger.

Maleri, skulptur, collage

Hvis du har lyst til at udfolde dine kunstneriske evner, tilbyder vi i billedkunst alle skolens elever at komme og arbejde i vores værksteder/atelierer. Vi holder åbent i udvalgte weekender/eftermiddage.
Der er ingen mødepligt, dvs. du kan komme, når du har tid og lyst, og du kan arbejde med mange forskellige teknikker: maleri, tegning, skulptur, foto, grafik m.m.

Spil floorball, ultimate eller styrk din kondi

• Frivillig idræt er et tilbud til alle
• Følg med i Lectio og se, hvornår første gang er
• Der vil være mulighed for at træne volleyball og basketball; træningen er samtidig led i udtagelsen til skolens hold, men det er ikke kun for elever, der deltager i skolestævner
• Der er mulighed for at benytte de ledige sale til badminton eller andre aktiviteter
• Styrketræningsrummet er åbent

Der vil hver gang være en række faste aktiviteter, som alle kan deltage i.  Vi skal bl.a. stille skolehold til: Atletik, fodbold, ultimate, basketball og volleyball.

Samtidig vil der også være mulighed for idræt efter eget valg, hvor man kan dyrke de former for idræt, som de fremmødte bliver enige om.
Specielt for afgangsklasser bliver der mulighed for ekstraundervisning i lanciers til gallafesten.

Desuden vil der i perioder af året blive arrangeret klasseturneringer i forskellige discipliner.

 • Scenen er din

  I januar afholdes hvert år  ‘Scenen er din’ – et arrangement hvor alle, der har noget at vise, kan gøre det. Musikklassen i 2g står for tilrettelæggelsen.

  FOTO: Anne Sofie Bollerup22-01-15_Scenenerdin_0530__DSC2726


 • MGP

  Ved efterårets Melodi Grandprix dyster musikklasserne i at skrive og opføre det mest fængende nummer.

  00059_30-10-2015_Okt15__DSC347900048_30-10-2015_Okt15__DSC3468


 • Kulturfestival


  Kulturfestivalen ligger sidst på skoleåret, hvor billedkunst og musikelever er ved at være klar til eksamen. Koret indleder med en koncert i aulauen, og skolen er præget af kunst. I musiklokalerne giver eleverne den gas til stor glæde for forældre, venner og klassekammerater.

    • Kordag

  En kordag for alle førsteklasser er efterhånden blevet en fast del af introduktionen hos os.

  Musiklærerne samler alle nye elever i aulaen, og så er der ellers dømt samarbejde, for i løbet af dagen skal der indøves to flerstemmige numre med band, og det skal indøves så godt at det lyder af noget. Mange elever har aldrig sunget i kor før, så det er lidt af en opgave.

  Alle starter i aulaen med opvarmning med det formål at blive delt op i fire stemmegrupper. Derefter går stemmegrupperne hver til sit og øver.

  Over middag mødes alle så igen for at sætte det hele sammen, og nu gælder det om at melodien ikke bliver væk. Naboen synger måske en anden stemme end en selv.

  Dagen efter opfører eleverne så de to numre for alle ved en fællessamling.


 • Øveordning

  Vi indbyder alle interesserede til at blive medlem af øveordningen, som giver mulighed for efter skoletid, at få en fast øvetid i et musiklolale med rockinstrumentarium. Lokalet er M4, hvor der findes trommesæt, bas, 2 guitarer og 3 sangmikrofoner med tilhørende udstyr. Man skal selv medbringe trommestikker.

  Det forventes, at man efterlader M4 opryddet og ordentligt. Skulle noget gå i stykker eller mangle, skal det straks meddeles til musiklærerne.

  Det koster 50 kr. én gang for alle at blive medlem. Beløbet bruges til strenge til bas og guitarer i de 2-3 år, man går på skolen. Desuden kræver vi kørekort til ordningen og en underskift. Kørekort kan du kun få ved personligt fremmøde den dag, vi instruerer i brug af lokalet.

  De elever, som har en øvetid efter skoletid, skal henvende sig til pedel Morten Kanne Hansen for at få udleveret nøglen, inden han går hjem (ca. kl. 15.30).

På Aabenraa Statsskole er der mange muligheder for at udvikle sig både fagligt og socialt. Udvalget af studieretninger er tilpasset alle typer af elever, og de giver et godt  udgangspunkt for en videregående uddannelse.

Skolens kombination af faglighed og sociale tilbud tiltrækker mange typer af elever og skaber en stor mangfoldighed på skolen. Skolens faciliteter og undervisere giver mulighed for optimal læring, og dagligdagen er præget af både spændende undervisning og sociale fællesskaber.

Skolen har også mange aktiviteter og udvalg, hvilket giver mulighed for sammenhold på tværs af klasser og årgange.
Et af udvalgene på skolen er elevrådet. Her er der plads til at udfolde ønsker og initiativer til skolens hverdag. Elevrådet har også til formål at samle eleverne i et fælles rum.

Derfor synes vi, at du skal vælge Aabenraa Statsskole.

 

Uffe Boe Sørensen, 2tu 

Karen Porskrog Boisen, 3x 

pf_logo

Er det noget for dig?

Projekt frivillig er et initiativ, der skal give studerende på ungdomsuddannelserne større indblik i, hvad frivilligt arbejde er.

Det skal få dem til at se det som naturligt, at man ud over sin uddannelse og sit job involverer sig aktivt i det danske samfund.

Ved at engagere sig i projekt frivillig modtager du et diplom, som du kan vedlægge dit eksamensbevis. Det eneste krav er, at du udfører en form for frivilligt (ulønnet) arbejde. Det kan være som leder/træner/instruktør i en idrætsforening, frivilligt arbejde i en organisation el. lign.

Hvis du har spørgsmål, så kontakt Rikke Meier (RM)
rikke.meier4@skolekom.dk

Du kan læse mere om projekt frivillig her

Vil du mere?

Talentakademiet er et to-årigt talentprogram med fokus på faglighed og fællesskab.

Du behøver ikke at være et geni for at følge med, men det er afgørende, at du er engageret og motiveret. Der er ingen lektier. Til gengæld forventer vi, at du deltager aktivt og yder dit bedste, når vi er samlet. Da akademiet er et bredt fagligt talentprogram, er det vigtigt, at du vil lære mere om mange forskellige emner.

Keep learning

På akademiet får du mulighed for at deltage i forelæsninger på universitetet, eksklusive faglige workshops, seminarer og foredrag med nogle af Danmarks klogeste hoveder. Med akademiet får du også mulighed for at besøge nogle af Danmarks mest spændende virksomheder. Derudover har vi hvert år en akademisk sommercamp. Aktiviteterne ligger så vidt muligt uden for din almindelige undervisning. Du skal deltage i 4 obligatoriske seminarer pr. semester – altså ca. 1 gang om måneden hvert forår/efterår.

Kun elever fra 1g kan søge om optagelse, og der er typist mange ansøgere, så det er vigtigt, du gør dig umage med din ansøgning.

Du skal sende din ansøgning til Aabenraa Statsskoles talentkoordinator senest den 15. november.

Her på Aabenraa Statsskole, hvor vi har mange dygtige elever i tysk, tilbyder vi et kursus, som skal føre frem til en af Goethe-instituttets prøver i tysk sprogfærdighed.

Disse prøver er internationalt kendte, og niveauerne følger en fælles europæisk 6 trins-skala. Vi satser på niveauet B2, som er 4. trin på denne skala. Gennem forskellige former for både skriftlige og mundtlige tests prøves ens evne til, at forstå talt og skrevet tysk samt til selv at udtrykke sig både skriftligt og mundtligt.

Der bliver undervisning ca. 10 gange efter skoletid i månederne februar, marts og april med mødepligt, hvis man tilmelder sig. Prøven finder sted sidst i april. Det koster et gebyr at indstille sig til prøven.

Du kan få mere information ved at spørge en af skolens tysklærere.

Rejser og ekskursioner


Fagligt miljø


20141009_untitled_6086

Lektiecafé

Skolen en lektiecafe, som er åben 4 dage om ugen. Her sidder 3. g og 2. HF elever, som er ansat til at hjælpe dig.

Faglige konkurrencer

Du kan deltage i en lang række faglige konkurrencer hvor du dyster mod andre naturvidenskabeligt interesserede elever fra andre gymnasier i Danmark og i udlandet.

Læsehjælp

Læsevejledningen tilbyder undervisning af elever, der har læse- eller skrivevanskeligheder. Vejledningen kan være i form af støtte til hurtigere og mere effektiv lektielæsning og hjælp til bedre og mere korrekt skrivning.

Aktuelt


 • Dimission

  Efter en veloverstået eksamensperiode får alle afgangselever på fredag den 23. juni udleveret deres eksamensbeviser ved dimission i Sønderjyllandshallen. Arrangementet starter klokken 15.00 og slutter ca. klokken 17.00, hvorefter der er forfriskninger i skolegården på Forstallé 14.

  Om aftenen er der dimissionsfest på skolen for afgangselever og lærere (nærmere tidspunkter kommer senere).

 • Årets første studenter

  Flaget strøg til tops mod en skyfri sommerhimmel mandag morgen, da årets første studenter sprang ud på Aabenraa Statsskole. Klokken 9.05 kunne Daniel Zornow Kruse fra 3f kalde sig årets første STX-student, da han afsluttede sin eksamen i almen studieforberedelse med emnet steroider. Forude venter et år med rejser og arbejde, hvorefter Daniel har planer…

 • Dimission 2017

  Dimission for skolens afgangselever afholdes fredag den 23. juni kl. 15.00- ca. 17.00 i Sønderjyllandshallen.
  Herefter er der forfriskninger i skolegården på Forstallé 14 efterfulgt af fotografering.

  Om aftenen er der dimissionsfest på skolen for afgangselever og lærere. Festen starter klokken 18.30, og der vil være spisning klokken 19.00. Festen slutter klokken 01.00.

 • Souvenirmontren

  På sprogtorvet står pt en montre med souvenirs – erindringer om en oplevelse. Ideen til udstillingen udsprang af et kursus i museologi, dvs læren om de formidlingsstrategier museerne lægger til grund for deres udstillinger. Kurset foregik på museet i Aabenraa, hvor de udstillede genstande fortæller historien om Aabenraa som søfartsby. På museet er der et…

 • Sommereksamen

  Skriftlig eksamen er godt i gang, og Idrætshuset er fyldt med afgangselever, der i dag arbejder koncentreret med skriftlig dansk.

 • Filmfestivalen VERTIGO

  Et af skoleårets sidste store arrangementer er filmfestivalen VERTIGO. I lørdags mødtes 150 festklædte mediefagslever og gæster for at fejre forårets mediefagsproduktioner. Aftenens store vinder – af blandt andet årets VERTIGO (bedste film) – blev 3iMe’s “Paint my soul” som I kan se her i indlægget:

   

 • Sidste skoledag

  Tirsdag morgen kunne man på Aabenraa Statsskole møde blandt andet julemænd, hulemænd, aber, pingviner, ulve og elitesportsudøvere. Det var skolens afgangselever, der traditionen tro var klædt ud for at festliggøre sidste skoledag, inden eksamensperioden starter. Efter fælles morgenmad i klasserne trodsede de festligt udklædte elever vejret og indtog boldbanerne ved Idrætshuset, hvor de dystede i…