Featured indlæg på forsideFor forældreFor nye eleverNyhedBillede af mad og en plakat til åbent gymnasium og genforeningen 2020

Da Aabenraa Statsskole åbnede dørene til dette års Åbent Gymnasium den 25. januar, var der som altid mulighed for at opleve skolens liv og høre om vores uddannelser på STX og HF. Der var også mulighed for at få en rundvisning på skolen og for at få en snak med skolens elever og ansatte.

Som noget særligt i år blev undervisningen til Åbent Gymnasium afholdt under temaet ”Genforeningen 2020”. Frem til 1920 husede bygningerne på Forstallé 14 en tysk skole, og i dag er der på Aabenraa Statsskole både elever med dansk og tysk baggrund. I år lå det derfor lige for, at Åbent Gymnasium drejede sig om Genforeningen, og rundt omkring på skolen blev der hele dagen undervist i emner med relation til Genforeningen og tidsperioden omkring 1920. Blandt andet blev emnerne grænser og grænsedragning behandlet fra forskellige faglige vinkler, ligesom identitet, valgprocesser, kulturelle værdier, mindretal og begrebet nation var blandt emnerne i klasselokalerne til Åbent Gymnasium.

Herunder kan du få et par kig ind i undervisningen i lørdags …


“Genforeningen – hvad rager det mig?!”

Med udgangspunkt i Bodil Jørgensens video “Genforeningen, hva’ rache det dæ’?” arbejdede et par af skolens klasser med at gøre Genforeningen interessant for unge anno 2020. I løbet af dagen udvalgte og arbejdede eleverne med de Genforeningsemner, de fandt mest interessante – herunder valgte flere at arbejde med emnet valgplakater, som sidst på dagen blev præsenteret for klassekammeraterne.

  

 

Grænsedragning på landkort

Et par af skolens matematikhold arbejdede i lørdags med en problemstilling, der handlede om, hvor mange farver man skal bruge for at tegne afstemningsresultaterne fra 1920 ind på et kort over Sønderjylland uden at bruge den samme farve til områder, der grænser op mod hinanden.

 

Ernæring under 1. verdenskrig

I et af skolens laboratorier var flere af skolens elever trukket i de hvide kitler for at undersøge næringsindholdet i selleri i fagene kemi og bioteknologi. Under 1. verdenskrig var maden knap, og man spiste derfor store mængder kålrabi, som var en af de fødevarer, der var tilgængelige. I lørdags var den knap så tilgængelig, og eleverne målte og udregnede derfor niveauet af c-vitamin i selleri i stedet.


Sønderjysk kaffebord

Det sønderjyske kaffebord var på skemaet hos en af skolens danskhold, der inden for emner såsom diskurs, essays og den historiske betydning af det sønderjyske kaffebord arbejdede med det populære emne. Eleverne havde som “lektie” bagt traditionelle sønderjyske kager og sluttede dagen af med at præsentere kagerne for hinanden, før de gik ombord i de søde sager med navne som “Kys og klap” og “Striftorte”


Genforening i Idrætshuset

I skolens idrætshus var der fart over feltet med gamle lege fra 1920erne i to af salene, mens der i den sidste sal var taktik, hurtighed og udholdenhed på programmet. Har var der med forhindringer stillet op til et “slag”, hvor to hold skulle kæmpe om grænser og være de sidste tilbage på “slagmarken”.

 

Genforeningsbussen

Statsskolen havde i lørdags også besøg af Genforeningsbussen, som bemandet med formidlingspersonale fra Museum Sønderjylland, var med til at føre flere af skolens klasser gennem en tværfaglig tilgang til Genforeningen i 1920. Forud for besøget havde klasserne forberedt sig i et selvvalgt emne, og eleverne havde arbejdet med folkeafstemninger og grænser fra blandt andet historiske og matematiske vinkler. I lørdags blev elevernes forarbejde omsat til grafiske illustrationer og små videoproduktioner optaget i Genforeningsbussen.
Du kan læse mere om Genforeningsbussens arbejde og turné rundt i landet her.

 

Genforeningen 2020 vil præge Aabenraa Statsskole hele året, og vi vil løbende fortælle om undervisningstiltag og aktiviteter afholdt i forbindelse med jubilæumsåret.